PRISPA face casă bună cu Madridul

Home « Evenimente « Concurs

Austera Hală de Construcții Metalice a Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), obișnuită să îndure în liniște privirile trecătoare ale studenților grăbiți să ajungă la cursuri, era neobișnuit de animată pe 26 aprilie 2012. Proiectată si construită cu scop didactic și pentru a găzdui ocazional încercări asupra elementelor de construcții, în ziua de 26 a fost gazda conferinței organizate de echipa PRISPA pentru a marca începutul execuției casei ce va participa la Solar Decathlon Europe 2012, la Madrid.

Solar Decathlon Europe – varianta europeană a aceluiași concurs inițiat în SUA în 2002 - este cea mai importantă competiție pe plan internațional dedicată universităților, care promovează folosirea energiei solare pentru locuințe unifamiliale eficiente din punct de vedere energetic. Obiectivul echipelor participante constă în proiectarea și construirea unor prototipuri de case care să consume cât mai puține resurse și să producă minimul posibil de deșeuri pe durata ciclului de viață al clădirii.

Anul acesta, în cadrul prestigiosului concurs, va fi înscrisă și o echipă formată din peste 40 de studenți români, conduși de Pierre Bortnowski. Acesta a studiat arhitectura în Belgia, dar acum își face stagiatura în București. De altfel, el este cel care a venit cu ideea înscrierii proiectului PRISPA la Decatlonul Solar. Tot el este cel care crede cu tărie în șansele echipelei sale de a câștiga concursul, deoarece marele avantaj al Prispei este dat chiar de simplitatea proiectului, în vreme ce echipele concurente au stabilit un trend din a veni cu ”avioane” la această competiție - adică proiecte care folosesc tehnologii foarte avansate si care, pentru omul de rând, nici nu mai aduc a case.

Macheta, așezată pe un palet de plăci din OSB (plăci din așchii de lemn orientate pe două direcții), părea să-i întărească spusele, semănând izbitor cu multe din casele tradiționale românești. Acoperișul în două ape, care va fi suportul pentru panourile solare ce vor asigura energia electrică, prispa tradițional românească și suprafața construită estimată (78 metri pătrați) conturează imaginea proiectului.

Casa se construiește în prezent în Hala de Construcții Metalice a UTCB, urmând ca în septembrie să fie încărcată în șase TIR-uri pentru a fi transportată până la Madrid. Acolo, datorită designului modular, va putea fi asamblată în circa 10 zile, pregătită pentru a fi analizată de membrii juriului spaniol. Aceștia vor acorda punctaje pentru fiecare proiect pe baza a zece criterii diferite: arhitectură, inginerie şi construcţii, eficienţă energetică, bilanţ energetic, condiţii de confort, instalaţii şi echipamente, comunicare şi conştientizare socială, industrializare şi viabilitate pe piaţă, inovaţie, grijă faţă de mediu.

Prezența la Madrid va fi încununarea a peste doi ani de muncă din partea echipei PRISPA. Și dacă vor câștiga, vom putea spune că avem studenți de nota 10. Indiferent însă de rezultat fiecare membru al echipei a învățat ceva datorită acestui proiect și asta în sine este un câștig.

autor: Claudiu Crețu

foto: nanophos.ro

Publicat in: mai 2012
Inapoi la categoria «« Evenimente

Advertisement